
08 sept. Voluntar în spital
Crezul voluntarului în spital: „Credem cu tărie că VOLUNTARII noștri pot aduce îmbunătățiri reale în viețile copiilor, familiilor și personalului din Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii M.S.Curie și Centrul de Recuperare „N. Robanescu” din București”.
Sursa: https://voluntarinspital.wordpress.com
Așa cum am promis, vă voi împărtăși din experiența mea de voluntar și coordonator din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii M.S.Curie și centrul de Recuperare „N.Robanescu” din București.

Fondator „Voluntar în Spital” și președintele Asociației de Medicină pentru Sănătate Publică este Raluca Tănase. Luptă zilnic, cot la cot cu voluntarii acestui program pentru a desena cât mai multe zâmbete pe chipurile tuturor copiilor spitalizați. 🙂
Am avut deosebita plăcere de a colabora împreună, de a ne bucura de roadele muncii noastre și a celorlalți voluntari. Să vă povestesc. Într-o dimineață, ora 4 fiind, am completat un formular de înscriere în cadrul acestui program. Toată noaptea am încercat să îmi caut de muncă, nereușind. De ce? Probabil vă întrebați! O tânără absolventă de facultate și, totodată, dornică de muncă nu își poate găsi un job deoarece nu are experiență în domeniu. Așa că, dragi viitori psihologi, nu leneviți în timpul facultății. Încercați să dobândiți experiență practică, nu doar teoretică. Încercați să nu pierdeți startul. Vă transmit acest sfat cu mare drag! 🙂
În plus, aceasta este oportunitatea perfectă pentru a testa domeniul. În fiecare an, mulți absolvenți de facultăți se reorientează.
Să revenim! Răspunsul a venit câteva ore mai târziu. Mai concret, în jurul orei 10. Concluzia celor spuse mai sus este evidentă, acest program are nevoie de voluntari în permanență.
Devino „Voluntar în Spital”- Donează timp!
Sursa: https://voluntarinspital.wordpress.com/inscrieri-in-program/
Am învățat foarte multe lucruri de la Raluca și de la ceilalți colegi, dar cel mai mult am avut de câștigat din interacțiunea cu copiii. Ei adesea ne învață lucruri, lucruri pe care noi le-am uitat; lecții de viață cărora puțini oameni le acordă atenție. M-au învățat să iubesc necondiționat, cum să vorbesc și să mă joc cu ei, cum să-i înțeleg și să mă mulez pe nevoile lor actuale, reale și nu cele imaginare cu care venisem de acasă. Am învățat că interacțiunea cu un copil este simplă, dar în același timp foarte dificilă.
Sunt fericită, timp de 1 an de zile am făcut parte din această familie. Am cunoscut oameni minunați, liceeni implicați și psihologi dedicați acestor activități de voluntariat.
Activitățile desfășurate în cadrul spitalului sunt diverse. Fiecare voluntar poate să ajute în funcție de programul și disponibilitatea lui, dar mai ales în funcție de abilitățile personale. Pentru a oferi o viziune de ansamblu asupra sarcinilor unui voluntar, vă voi face o mică descriere: confecționarea și vânzarea de mărtișoare în cadrul spitalului cu ocazia zilei de 1 și 8 Martie ( marea surpriză, asistentele și doctorii acestui spital au cumpărat cele mai multe mărtișoare :); coordonarea voluntarilor și activităților care urmau să se desfășoare; organizarea de grupuri de terapie ocupațională; suport și consiliere psihologică la patul pacientului (se adaptează în funcție de vârstă și nevoile fiecărui copil); organizarea unor activități de artterapie, ludoterapie, motricitate fină, desensibilizare în spațiile amenajate special, spații numite săli de joacă; scopul acestora este de a oferi un loc în sala de așteptare special amenajată pentru cei mici.
M-am implicat cu drag, activă în toate aceste responsabilități și multe alte provocări. Datorită plăcerii cu care m-am dedicat acestui program și muncii pe care am depus-o, am fost numită Voluntarul lunii Martie. Am primit acest cadou și recunoaștere cu multă căldură și bucurie. Aceeași recunoaștere o primesc toți voluntarii care dedică timp unor copilași care au nevoie de noi, mai mult decât avem noi nevoie de experiență. Cea mai mare răsplată, zâmbetele acelor copilași care se bucurau mereu de prezența voluntarilor, deoarece primeau atenție, uitau de plictiseală și de faptul că se aflau într-un spital, iar părinții pot lua și ei o pauză având încredere în voluntarii acestui spital.
În cadrul acestui program s-au desfășurat de-a lungul anilor foarte multe proiecte, cum ar fi: „După-amiezi împreună”, poiectul ,,Desenăm zâmbete….la marginea patului”, proiectul ,,România-Scoția”, proiectul ,,Joy Jars România”, precum și altele.
Dragi cititori și viitori psihologi, vă aștept cu drag întrebările sau experiențele voastre de voluntariat și vă invit să vizitați https://voluntarinspital.
„If you cannot do great things, do small things in a great way”.
Napoleon Hill
O zi frumoasă, plină de emoție și căldură!
Psiholog Stanciu Ștefania Cătălina