Știați că….

.sexul unui copil este determinat de două tipuri de spermatozoizi, cei care poartă cromozomul X și cei care poartă cromozomul Y? Spermatozoidul cu cromozomul Y este mai mic, cu capul rotund, mai rapid, mai fragil și cu o durată mai mică de viață. Spermatozoidul cu cromozomul X este mai mare, cu capul oval, mai lent, mai elastic și cu o durată de viață mai lungă. Dacă spermatozoidul cu cromozomul X câștigă cursa, fuziunea produce un genotip XX, iar ovulul fertilizat se dezvoltă într-o fată. Dacă spermatozoidul cu cromozomul Y reușește să îi întreacă pe ceilalți competitori cu o durată mai mare de viață, copilul va fi băiat.

..bebelușii percep și înțeleg limbajul mult mai devreme decât sunt ei în stare să se facă înțeleși? Ne informează cum se simt prin plâns, țipat, contact vizual, arătând cu degetul, și alte gesturi. Creierul fetelor nu procesează limbajul identic cu cel al băieților. Ele vorbesc mai devreme și sunt cu aproximativ o lună înaintea băieților în ceea ce privește numărul de cuvinte pe care le înțeleg, studiile arătand că fetele folosesc mai multe gesturi decât băieții.

…în primii ani de viață, băieții sunt mai vulnerabili spre deosebire de fete? Această vulnerabilitate este definită printr-o maturizare mai lentă, se îmbolnăvesc mai des și sunt mai puțin susceptibili să stăpânească limbajul, să aibă autocontrol și abilități motorii fine necesare începerii școlii. De cealaltă parte, fetele se descurcă mai bine în primii ani de viață. Ele ajung să fie vulnerabile în preajma pubertății când le scade încrederea în sine, iar interesul lor pentru matematică și științele exacte se diminuează.

….creierul băieților este mai mare decât cel al fetelor, aproximativ între 8 și 11% mai mare? Insă, băieții sunt de regulă, mai înalți și cântăresc mai mult. Creierul fetelor încetează să se mai dezvolte cu 1-2 ani mai repede decât la băieți, ajungând la pubertate cu 1-2 ani mai devreme.

…..băieții sunt de 4 ori mai predispuși la autism, deficit de atenție și dislexie? De cealaltă parte, fetele sunt de cel puțin 2 ori mai predispuse la depresie, anxietate și tulburări ale conduitei alimentare. Probabillitatea ca fetele să comită suicid este de 2 ori mai mare decât în cazul băieților, dar băieții sunt de 3 ori mai predispuși să reușească.

……”Masca masculinității”, așa cum o numește psihologul William Pollack ajută băieții să afișeze mai puține expresii faciale, să plângă mai puțin și să-și ascundă sentimentele, dar asta nu înseamnă că bărbații nu experimentează aceelași emoții.

 

Știați că…

Acest articolul a luat naștere după ce am citit cartea „Creier roz, creier bleu. Diferențele de gen la copii și adulți”, scrisă de Lise Eliot, carte pe care o găsiți la Editura Trei. Este o carte de psihologie pentru toți, așa că m-am hotărât să vă împărtășesc câteva idei citite.

Da, băieții sunt diferiți de fete. Au interese, niveluri de activitate, praguri senzoriale, capacități fizice, reacții emoționale, stiluri relaționale, durata atenției și aptitudini intelectuale diferite. Atât punctele forte, dar și cele slabe ne arată că genul oferă provocări și probleme diferite pe măsură ce copiii cresc.

Un rol foarte important îl au părinții și profesorii, deoarece așteptările acestora pot accentua și mai mult diferențele dintre sexe. Studiile făcute pe adolescenții superdotați confirmă faptul că inteligența și excelența academică sunt asociate cu abilitățile intergenuri. Cu cât se intervine mai devreme asupra optimizării neuronilor și sinapselor copiilor aflați în dezvoltare, vom crește băieți și fete cu un set echilibrat de aptitudini.



Mici sfaturi pentru o lume mai bună

Este adevărat, genele și hormonii joacă un rol important în crearea diferențelor de gen, diferențe care nu sunt foarte mari, dar crează provocări uriașe pentru părinți și copii. Într-o lume din ce în ce mai competitivă și mai complexă, factorii sociali joacă un rol important în cultivarea și dezvoltarea punctelor slabe.

În copilăria mică…

  • Vorbiți cu copiii, mai ales cu băieții, deoarece numărul de cuvinte adresate direct copiilor în primii ani de viață le influențează semnificativ vocabularul, aptitudinile de citit și scris;
  • Ascultați deopotrivă! Bebelușii gânguresc pentru a comunica. Imitarea vocalizărilor incipiente ale copilului îi va arăta că el comunică eficient și că ceea ce spune place celorlalți;
  • Citiți cărți pentru bebeluși, mai ales pentru băieți. Aceste cărți le vor face cunoștință cu animale, locuri, personaje și evenimente noi, pe care, altfel, nu ar fi avut cum să le întâlnească. Citind, petreci timp cu copilul, o experiență de atașament plăcută, educativă și minunată.

 

Pentru nivelarea diferențelor social-emoționale dintre băieți și fete:

  • Mai puține jucării în copilărie, deoarece copiii sunt ființe sociale și fac eforturi de a învăța prin interacțiunea cu cei care îi iubesc. Acestea fiind spuse, folosiți-vă de musafiri pentru exersarea abilităților interpersonale;
  • Vorbiți-le despre sentimente. Empatia se învață prin puterea exemplului, dar și de la părinții care recunosc, discută și își ajută copiii să identifice emoții în ei înșiși și în ceilalți;
  • Încurajați sporturile mixte. Psihologul William Pollack a observat că sporturile mixte amplifică participarea mai largă și clădirea încrederii mai mult decât programele sportive obișnuite, susținând că acestea pot fi „instrumente minunate de transformare” pentru băieți și fețe deopotrivă;
  • Echilibrați competiția și cooperarea; copiii au nevoie de ambele tipuri de abilități pentru a reuși în societate. Evitați tendința de a lăsa pe fete să coopereze și pe băieți să concureze;
  • Băieții au nevoie să învețe abilități organizatorice. Aceste activități ale lobului frontal par să se maturizeze mai devreme la fete. Cu toate acestea, predate timpuriu și întărite de părinți și profesori, le pot fi de folos băieților.
  • Mai multe exerciții pentru fete, pentru a le ajuta să-și mențină o imagine pozitivă a corpului. Numeroase studii ne dezvăluie beneficiile exercițiilor pentru creier și funcționarea mentală;
  • Limitați expunerea la media și învățați-i vocabularul mijloacelor de comunicare în masă. Privitul la televizor în exces este asociat cu stereotipuri de gen mai puternice la copii, iar expunerea la violența de la televizor, din filme și din jocurile video s-a dovedit că exercită o influență reală, dar slabă, asupra agresivității copiilor;
  • Încurajați copiii să își asume riscuri și să deprindă abilități de lider. Spre deosebire de băieți, fetele se simt în  continuare mai puțin confortabile să se afirme în plan fizic, creator și intelectual.

 

În concluzie, genul contează, în educație și în tot ceea ce întreprindem ca ființe umane. Aceste diferențe sunt minore, dar nu le putem ignora. Diferențele cu cel mai mare impact asupra noastră sunt aptitudinile cognitive cum sunt vorbitul, cititul, matematica, și abilitătile mecanice, precum și abilitătile interpersonale cum sunt agresivitatea, empatia, asumarea riscurilor și competivitatea. Îmbunătățirea acestora depinde foarte mult de învățare. Adulții au nevoie să conștientizeze aceste diferențe ca să își poată ajuta copiii să le compenseze de timpuriu.

2016-10-02-16-16-44

Autoarea cărții, Lise Eliot a studiat la Universitatea Harvard și și-a luat doctoratul la Columbia University. Este profesor asociat la catedra de neuroștiințe a Facultății de Medicină de la Universitatea de Medicină și Știință „Rosalind Franklin” din Chicago. Este mamă a trei copii și autoarea cărții What’s Going on in There? How the Brain and Mind Develop in the First Five Years of Life.

Recomand cu căldură această carte tuturor mămicilor și tăticilor, psihologilor și pasionaților de psihologie. Creier roz, creier bleu. Diferențe de gen la copii și adulți, utilizând numeroase date din domeniul neuroștiințelor, surprinde mai multe diferențe de gen spre deosebire de acest articol.

 

 

 Psiholog Stanciu Ștefania Cătălina

 

Bibliografie

Eliot, L. 2011. Creier roz, creier bleu. Diferențe de gen la copii și adulți, Editura Trei, București.

Nu există comentarii

Adaugă comentariu