Trăieşte autentic…

 și oferă-i libertate experienței tale!

 

[ Ultimii ani au fost nebuni și nu glumesc 🙂

Să fii student la psihologie nu este foarte sănătos. Unii studenți spun că au ales acest profil pentru a se cunoaște mai bine, pentru a găsi răspunsul la anumite întrebări sau au vizionat multe filme cu profileri.. etc. Probabil sunt și alți studenți, cei care au venit din pasiune, să descopere ființa umană în rolul lor de salvatori. Dacă sunt sigură de ceva, acel ceva ar fi că, nici un student la psihologie nu a intrat aici pentru a învăța să citească gândurile oamenilor. Cred că am fost și vom fi mult mai pasionați de această știință sau veți fi dezamăgiți. Bine.., pe jumătate dezamăgiți 🙂

Timp de 3 ani să tot citești, să tot cercetezi, să participi la cât mai multe ore de dezvoltare personală, iar în final, să te frustrezi că nu ai reușit să te cunoști suficient pentru ”a înțelege” că da, știi. Știi cine ești, ce nevoi ai, de ce calități dispui și limitele lor.. Auto-actualizarea, nevoie care motivează comportamentul uman și se află în vârful ierarhiei propusă de Abraham Maslow. Acesta descrie această nevoie în felul următor: ”Ceea ce un om poate fi, el trebuie să fie. Această nevoie o putem numi ”auto-actualizare ”… se referă la dorința de auto-realizare și anume la tendința de a deveni pentru el actualizat în domeniul în care are potențial. Această tendință ar putea fi exprimată ca o dorință acerbă de a deveni ceea ce este și tot ceea ce este capabil de a deveni”.

 Dar, crede-mă.., ți se pare!

Timp de 3 ani, dacă ești student la psihologie stai și te gândești, cercetezi, analizezi, testezi, compari, interpretezi și mai apoi, identifici  foarte multe simptome ale multor tulburări și comportamente studiate. Minciuna, e că tu te simți relaxat ca student al acestei facultăți și nu stai cu frica identificărilor, așa cum psihologia e doar pentru oameni bolnavi și nebuni. În realitate, psihologia este pentru toți, fiind prezentă deja în orice domeniu al vieții noastre.

Ca psiholog clinician, eu lucrez cu oameni sănătoși, oameni care vor să-și dezvolte potențialul, cu părinții copiilor cu nevoi speciale. Copii cu care fac zilnic ședințe de terapie ABA. Îi ajutăm pe aceștia să vină în întâmpinarea nevoilor de dezvoltare ale copilului diagnosticat cu tulburare de spectru autist sau alte tulburări de dezvoltare. În camera de terapie, ABA nu înseamnă ”terapie la masă”, așa cum se afirmă de multe ori. Ci este un mod de viață aplicabil oricărei situații. Foarte mulți copii reușesc să dobândească abilități funcționale cu ajutorul acestei intervenții. Ajung să comunice cu adulții fără să mai plângă sau să se trântească pe jos. Reprezintă o intervenție individuală și centrată pe nevoile copilului, aplicată prin joacă.

Morala!.. nu este chiar atât de grav că nu ai ajuns să te cunoști cu adevărat, nu în totalitate, absolventă fiind. Ceea ce este important, astăzi la 25 de ani, ajuți oameni. Doar ei te pot ajuta să fii un bun psiholog. Ajutorul oferit celorlalți este răspunsul la întrebarea pe care un bun psiholog și-o pune înaintea fiecărui pacient sau client: ”Cum pot ajuta această ființă umană să își rezolve problemele și suferințele sau să-și dezvolte potențialul? De ce are el nevoie?”

Autocunoașterea este un proces lung și se desfășoară în paralel cu meseria de psiholog pe care o practici. Este un proces indispensabil prin care orice student la facultatea de psihologie trebuie să treacă. Și nu numai 🙂

Aceasta a fost o experiență trăită și conștientizată, o trăire unică și personală. Am învățat foarte multe din această experiență, din cei 24 de ani trăiți, și îmi urmez calea în această profesie pe care o practic cu dăruire, speranță, entuziasm și multă pasiune. Știu care îmi sunt limitele și lucrez la îmbunătățirea și lărgirea acestora. Știu care îmi sunt minusurile și încerc să le cresc. Realizez ca nu stiu foarte multe și că este un domeniu foarte greu de aprofundat, necesită în același timp multe cunoștințe din domenii variate de activitate. Însă, toate aceste informații reale, conștientizate în raport cu experiențele trăite până astăzi, mă ajută să reușesc în ceea ce îmi propun.

Acesta a fost un exemplu de trăire unică.]

Dragii mei, orice om de pe această planetă are capacitatea latentă sau manifestă de a se înțelege pe sine însuși, de a-și rezolva problemele suficient pentru o funcționare adecvată. Noi oamenii putem trăi autentic.



CUM?

25, un nou an.., un nou număr. Sunt legată de prezența mea online, dar și de prezența dumneavoastră pe blog. Ceea ce mă bucură și mă fac să tot revin. Vă mulțumesc pentru interesul vostru, desi scriu destul de rar, însă consider psihologia o artă greu de înțeles, dar mai ales de transmis. Întâmpin mereu dificultate în a vă prezenta informațiile și lucrez la acest aspect. Din când în când, apar idei noi și revin mereu cu forțe proaspete.

Să ne apucăm de treabă, zic!

Prima oprire este pe https://dexonline.ro/definiție/autentic, unde descoperim următoarele rânduri:

”AUTÉNTIC, -Ă, autentici, -ce, adj. Care este conform cu adevărul, a cărui realitate nu poate fi pusă la îndoială; recunoscut ca propriu unui autor sau unei epoci.”

O definiție foarte bună. Poți fi autentic prin eliberarea experiențelor trăite, a emoțiilor și dorințelor așa cum le simți și independent de comformitatea lor la normele sociale și morale care guvernează mediul tău. Fii sincer și liber psihologic fără să te mai simți obligat să negi sau să deformezi ceea ce gândești și trăiești, doar pentru a păstra afecțiunea sau stima celor din jur. Este ca și când, devii propriul tău autor.

DE CE ?

Te gândești probabil, că vei pierde afecțiunea acestor persoane importante din viața ta si poți ajunge într-un punct în care îți vei reprima exteriorizarea, apoi existența sentimentelor tale. Aceea parte a experienței tale trăită, reală, scapă astfel cunoașterii de sine. Această scăpare duce treptat la pierderea în aceeași măsură a controlului comportamentului tău.

Din acest moment, orice persoană poate deveni nevrotică. Cu alte cuvinte, personalitatea nevrotică apare atunci când omul își neagă experiențele trăite. Consideră că nu îi este permis să simtă sentimentele pe care le simte totuși în mod manifest, pentru a nu pierde persoanele de care depinde actualizarea sa.

BENEFICII

  • când tendința actualizantă a individului se exersează în condiții favorabile, individul se va dezvolta în sensul maturității; percepția despre el însuși, a mediului și comportamentul se vor modifica constant în sensul unei diferențieri și a unei autonomii crescânde;
  • individul percepe această tendință de actualizare ca fiind o ridicare a moralului sau o îmbogățire a posibilităților și limitelor mediului;
  •  nivelul anxietății scade cu cât individul se înțelege mai bine;

Pentru toate gândurile bune pe care le-ați transmis de ziua mea și pentru a-mi cere iertare, deoarece nu am reușit să răspund la toate mesajele pe care le-am primit, vă răspund prin acest articol și vă propun să trăiți autentic.

Fiți sinceri și modești. Dați-vă voie să descoperiți libertatea experiențială. Încercați să ajungeți la o stare de acord intern care să existe între experiența și reprezentarea ei în conștiința individului ”NORMAL”, individ care funcționează adecvat, în sensul maturității. În direcție pozitivă, orientată spre autonomie și responsabilitate. Aveți posibilitatea să vă exersați singuri această tendință și capacitate de actualizare.

V-am arătat cum.. și de ce…. este important modul în care vă trăiți viața. Dar mai ales, cum vă reprezentați aceste experiențe la nivel conștient. Tot ce vă rămâne de făcut, este să încercați.

Vă mulțumesc pentru o zi de naștere frumoasă, multe gânduri bune și aprecieri.

O zi de duminică plăcută și o săptămână amuzantă,

Cu drag!

Psiholog Stanciu Ștefania Cătălina

Nu există comentarii

Adaugă comentariu