Asculta-ti pielea

Ascultă-ți pielea!

Ascultă!

Pielea ta simte și reacționează la mediul înconjurător. Acest lucru se întâmplă deoarece pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și poate și cel mai sensibil.

La fel ca alte organe, are un rol important în procesul biologic al vieții. De exemplu, cu ajutorul energiei solare ea transformă chimicale, precum colesterolul, în vitamina D necesară pentru întărirea oaselor. Glandele sudoripare ale acesteia eliberează organismul de săruri, apă și reziduri, iar cercetările recente arată că pielea joacă un rol important în activarea celulelor sistemului imunitar ce protejează organismul de boli.

După cum știți, acest organ este unul poziționat în exterior, expus mediului extern. Pielea creează astfel, un mediu controlat și protejat unde temperatura nu se abate niciodată prea mult de la 37° C pentru a proteja buna funcționare a celorlalte organe. Prin urmare, trebuie să fie extrem de sensibilă la mediul înconjurător, fiind bogată în terminații nervoase care o leagă strâns de centrul de control al corpului, creierul.

Datorită relației ei strânse cu sistemul nervos, pielea este foarte sensibilă și la evenimente emoționale. Mai mult ca sigur ați observat, următoarele exemple în care pielea devine palidă și umedă când ne este frică și se îmbujorează când suntem stânjeniți. Nu doar pielea, ci toate organele reacționează la emoție, direct sau indirect. Cercetările din domeniul medicinei au făcut legătura între o minte tulburată și un corp chinuit. Așadar, am putea afirma pe baza cercetărilor că emoțiile, gândurile și convingerile ne pot îmbolnăvi la fel de bine, pe cât ne pot vindeca.

Acestea fiind spuse, nu ar trebui să ne surprindă rolul minții în bolile dermatologice. Atât fizic, cât și psihic, pielea este graniță cu lumea exterioară acolo unde are loc orice acțiune de iubire, ură, joacă și muncă. Când ceva este în neregulă cu pielea, autorii cărții „Ascultă-ți pielea: un program eficient pentru o piele sănătoasă” recomandă să se țină cont de viața dublă a pielii, ca organ fizic și emoțional; de faptul că dificultățile emoționale pot provoca unele boli dermatologice.

 „Ascultă-ți pielea: Un program eficient pentru o piele sănătoasă”

Este o carte scrisă de doi autori străini, un psiholog clinician și un doctor în medicină. Împreună, Ted A. Grossbart și Carl Sherman au scris această carte care vine atât în sprijinul medicilor ce tratează bolile dermatologice, cât și al pacienților cu probleme dermatologice.

Vă recomand cu drag, să răsfoiți această carte pe care o găsiți publicată în limba română la Editura Trei. Este o lectură ușoară în care autorii propun o abordare terapeutică a bolilor dermatologice prin tratarea „minte-corp” ca un tot. Se pare că, tratarea uneia și ignorarea celeilalte duce adesea la eșec. Prin urmare, o abordare terapeutică ce le include pe amândouă este aproape întotdeauna necesară în cazul majorității bolilor dermatologice cronice. În carte sunt descrise metode de autodiagnosticare, precum și tehnici psihoterapeutice care se pot utiliza cu ușurință de către oricine, pentru ameliorarea stării pielii.

Iată ce poate face această carte pentru tine! Găsiți mai jos o listă de întrebări care vă pot ajuta să identificați prezența și importanța factorului emoțional în boala dumneavoastră.

 „Cât de important este factorul emoțional în boala ta? Cu cât răspunzi la mai multe dintre aceste întrebări cu „da”, cu atât el este mai semnificativ. Întreabă-te:

 1. Odată cu tulburările emoționale, simptomele ți se agravează sau se ameliorează?
 2. Starea ta este mai gravă, mai severă sau se manifestă mai frecvent decât se așteaptă medicul?
 3. În mod normal tratamentele eficiente nu funcționează pentru tine?
 4. Majoritatea tratamentelor au efect, dar nu pentru mult timp?
 5. Fiecare simptom care dispare este repede înlocuit de altul?
 6. Simptomele tale se ameliorează sau se înrăutățesc într-un mod aparent haotic și fără sens ?
 7. Observi alternări frapante ale simptomelor ca urmare a schimbărilor în mediul social: vacanțe, spitalizări, călătorii de afaceri sau sosirea membrilor familiei sau a șefilor?
 8. Oamenii te consideră extrem de indiferent, imperturbabil sau de neclintit în fața evenimentelor stresante?
 9. Nivelul de stres și preocupare în legătură cu problema ta este foarte mare sau lipsește cu desăvârșire?
 10. Pielea ta arată mai rău dimineața, sugerând că te-ai scărpinat sau frecat neintenționat în timpul nopții?
 11. Ai dificultăți în respectarea indicațiilor date de medicul tău?
 12. Faci lucruri care știi că îți rănesc pielea, ca de exemplu stoarcerea coșurilor sau expunerea exagerată la soare?
 13. Te simți mult prea dependent de dermatologul tău sau extrem de supărat pe el? (Chiar dacă greșelile sunt reale, se întâmplă să exagerezi?)
 14. Ți se pare că ceilalți observă înaintea ta ameliorări ale pielii? Îți este greu să observi când starea pielii tale se îmbunătățește?

Cu cât ai răspuns pozitiv la mai multe dintre aceste întrebări, cu atât mai probabil ești un candidat potrivit pentru programul „Ascultă-ți pielea” și, chiar dacă majoritatea acestor întrebări nu se aplică în cazul tău, această abordare psihologică îți va oferi trei modalități importante de ajutor.

 1. Exerciții pentru a te ajuta să te concentrezi pe rolul ascuns al emoțiilor în cazul bolilor. Le provoacă, le declanșează sau le intensifică apariția? Vei învăța cum să te cunoști și cum să folosești această cunoaștere pentru a-ți îmbunătăți starea pielii.
 2.  Tehnici pentru a reduce mâncărimea, scărpinatul, usturimile și durerea indiferent de sursa lor.
 3. O metodă sistematică de reducere a impactului emoțional al bolii tale, pentru a putea să te adaptezi mai bine și să suferi mai puțin în timp ce pielea ta se vindecă?”

Înțelegerea vieții emoționale a pielii (nevoile, temerile și conflictele) reprezintă un pas important spre controlarea factorilor psihologici care provoacă, declanșează sau agravează boala. Puteți face acest pas important întrebându-vă ce încearcă pielea să facă pentru dumneavoastră. Identificând și înțelegând mesajul pe care aceasta încearcă să îl facă cunoscut, începeți să vă ușurați pielea de povara emoțională.

Următoarele 11 mesaje sunt date în carte ca fiind cele mai des întâlnite în tratarea acestor afecțiuni ale pielii:

 • pielea plânge după dragoste și protecție;
 • pielea este furioasă;
 • pielea încercă să preia controlul;
 • pielea joacă rolul polițistului sexual;
 • pielea încercă să rescrie istoria;
 • pielea suferă din dragoste;
 • pielea este loială;
 • pielea își amintește;
 • pielea exprimă adevăruri interzise;
 • pielea încercă să oprească timpul;
 • pielea spune lumii că nu ești perfect;Funcționează terapia pentru problemele dermatologice?

Din păcate, unii psihoterapeuți sunt de părere că pacienții cu boli dermatologice nu sunt candidați potriviți pentru psihoterapie. Însă, autorii acestei cărți dar și numeroase studii și cercetări în domeniu au documentat beneficii substanțiale pentru mulți oameni. Esența psihoterapiei în bolile dermatologice este de a privi în interior cu scopul de a conecta sentimentele cu propria viață. Se pare că, starea pielii se ameliorează la unii oameni prin exprimarea directă a sentimentelor de furie și a nevoilor neexprimate.

În concluzie, dacă există o dimensiune emoțională a problemelor dermatologice, psihoterapia este esențială. Chiar și în cazul unei afecțiuni de piele cu origini mai mult fizice, în care impactul psihoterapiei este minor în rezolvarea problemei, aceasta va aduce beneficii în sufletul acelei persoane.

Ce poți face în privința bolii?

În finalul acestui articol, m-am gândit să vă arăt 2 tehnici descrise în carte: o tehnică de relaxare și un exercițiu de imaginație, pentru a vă îmbunătății starea pielii.


Tehnica Benson

Practicarea acestei tehnici de relaxare vă scutește pielea de consecințele psihologice ale stresului de zi cu zi. Ea vă poate aduce relaxare și un control sporit asupra trupului, inclusiv asupra pielii prin deconectarea de la grijile zilnice.

Tehnica Benson este relativ simplă:

„Așează-te undeva unde să nu fii întrerupt de sunetul telefonului sau de alți factori. Închide ochii. Lasă-ți toți mușchii să se decontracteze și relaxează-te. Relaxează-ți mușchii picioarelor, apoi toți mușchii corpului, un val de relaxare venind treptat în sus, spre fața ta. Respiră egal pe nas și conștientizează fiecare inspirație și expirație.

În timp ce expiri, spune-ți cuvântul „unu”. Permite instalarea unui ritm confortabil, regulat: inspiră, expiră, „unu”; inspiră, expiră, „unu”. Respiră ușor și natural.

Este important să ai o atitudine pasivă. Nu te preocupa de reușită și nu îți monitoriza starea de relaxare. Lasă reacția de relaxare să se dezvolte în propriul ei ritm. Nu tu o realizezi- tu doar observi ceea ce face corpul tău. Gânduri și fantasme care te distrag vor pătrunde în mintea ta. Ignoră-le, fără să te lupți să le alungi. Continuă să repeți în sinea ta „unu” și ele vor dispărea din nou.”

Benson recomandă practicarea acestui exercițiu 1 dată sau de două ori pe zi, a câte 10-15 minute sau cât timp vi se pare comfortabil. După terminarea exercițiului, rămâneți în liniște câteva minute, la început cu ochii închiși, apoi cu ochii deschiși. Așteptați după, câteva minute înainte de a vă ridica. În cazul în care ați mâncat, se recomandă să așteptați 2 ore înainte de a începe acest exercițiu.


Simptomul Vorbitor

În următorul exercițiu, vă puteți testa imaginația. Ceea ce trebuie să faceți, este de a vă imagina simptomul ca pe o entitate cu o viață, cu o personalitate și o experiență proprie, ajungând astfel să îi înțelegeți mai bine mesajul.

„Lasă-ți mintea să formeze o imagine personificată a părții afectate- poate fi realistă, un desen animat, o mică persoană sau un animal care încarnează pentru tine natura și calitatea acelei părți.

Ia-o pas cu pas- imaginea se poate forma și adânci pe parcursul a mai multe zile succesive de practică, înainte să fie posibilă vreo conversație. Apoi, ca în orice relație, nu grăbi lucrurile cu dezvăluiri grele și cereri de revelări premature. Începe cu o conversație ușoară, cum ar fi cea legată de vreme. Abia după ce ai stabilit familiaritatea care face posibilă încrederea, ai putea începe să pătrunzi în chestiuni substanțiale- cum se simte, de exemplu, purtând acel simptom.

La un moment dat, îți poti întreba aceea parte a corpului ce poți face ca să o ajuți. Odată ce nevoile ei ies la suprafață, poți negocia în privința lor. Sfaturile și informațiile pe care le obții de la simptomul tău vorbitor, deseori sunt îndrumări despre viață. Printre cele mai frecvente mesaje sunt: „Ai încredere în tine” sau „Fii sincer cu tine și ceilalți despre sentimentele tale.”


Această carte vă provoacă să participați activ la recâștigarea și păstrarea sănătății dumnevoastră. Acest lucru presupune să lucrați cu o echipă de profesioniști, incluzând doctori și psihoterapeuți. Nu uitați, un bun dermatolog presupune să fie deschis și în privința laturii psihologice a bolilor de piele.

Dacă v-a plăcut articolul, vă recomand să citiți și cartea. Nimeni nu este imun la stresul emoțional, conștient sau inconștient, folosiți adesea pielea ca mijloc de eliberare a tensiunii. Tehnicile descrise în acest articol fac parte dintr-un program și au o ordine clară în care se folosesc pentru a funcționa în scopul ameliorării stării pielii.

P.S. Dacă v-au plăcut aceste tehnici descrise în articol, cu siguranță o să vă încânte și cele pe care le veți descoperi în această carte practică de psihologie clinică!

Psiholog Stanciu Ștefania Cătălina

Nu există comentarii

Adaugă comentariu