05 sept. Contează unde te plimbi!
Jocul cu mingea, plimbarea pe bicicletă, alergatul, de-a v-ați ascunselea, coloratul, cititul, statul pe pătură, și multe alte activități și jocuri pe care le-ați putea juca în timpul unei ieșiri în parc, au un efect pozitiv asupra organismului și psihicului uman, îmbunătățind performanța sistemului imunitar.
Parcurile din oraș sunt locuri vii, pline de viată și voie bună în care oamenii iau contact direct cu natura. Cele mai mari beneficii le întâlnim în cazul copiilor. Spre deosebire de tabletă, televizor sau telefon, contactul cu natura stimulează dezvoltarea fizică și emoțională, dezvoltă autonomie, crește capacitatea de concentrare, sporește creativitatea, ajută în cazul problemelor de somn, crește apetitul, reduce stresul, etc. Cercetătorii recomandă o plimbare zilnică prin parc, astfel încât să se poartă observa o îmbunătățire medie (cu o putere de vindecare a naturii de 50%) asupra celor care vizitează ocazional/zilnic parcurile din oraș.</p?
Nu toate parcurile din oraș oferă o îmbunătățire a calității vieții individului, doar cele care sunt foarte întinse ca suprafață, cu multă vegetație și liniște.
Ca un adult cât și copilul să aibă un contact natural, spontan cu natura, benefic organismului și psihicului, oferind o putere de vindecare a naturii de 100%, optați pentru vacanțele la munte.
Aerul din pădure sau din zona superioară a versanților munților acoperiți de păduri, în preajma cascadelor, a râurilor și a pârâurilor de munte este foarte bogat în oxigen și este astfel puternic ionizat negativ.
Aceste molecule de oxigen încărcate cu sarcină electrică negativă, au fost supranumiți vitaminele aerului, deoarece stimulează și armonizează majoritatea proceselor vitale, dar și pe cele din sfera psihicului și a mentalului. În prezența acestor ioni, sistemul imunitar este extrem de activ, asimilarea se reglează de la sine, circulația sanguină se intensifică, în timp ce procesele de regenerare celulară sunt stimulate.
Aceştia îmbunătăţesc starea generală de sănătate şi prelungesc tinereţea.
Psihoterapeuții, psihologii clinicieni și consilierii psihologici, precum și medicii recomandă clienților diverse activități în pădure, pentru stimularea celor 5 simțuri de bază ale omului. Nu doar aerul pe care îl respirăm ne ajută, întâlnim culori diferite și naturale, forme, mirosuri, sunete, încărcarea cu energie pozitivă prin atingerea sau îmbrățișarea copacilor etc.
Spre deosebire de iesirile zilnice din parc, cercetătorii recomandă o astfel de adventură pe lună, pentru ca organismul uman să beneficieze la maxim de puterea vindecătoare a naturii.
Alte efecte pozitive
- îmbunătățirea sistemului imunitar;
- reduce anxietatea, depresia și stresul;
- scade confuzia;
- scade intensitatea furiei;
- efecte benefice asupra obezității și diabetului;
- prevenirea bolilor de inimă, osteoporoză și cancer;
- îmbunătățește somnul;
- ușurează respirația celor cu probleme pulmonare;
- crește numărul globulelor roșii;
- creează o stare de bună dispoziție;
- corpul produce vitamina D;
- ajută copiii cu adhd să se concentreze mai bine.
În Japonia există uleiuri speciale care pot fi folosite în spațiile închise, însă studiile arată că acestea au un efect foarte slab asupra omului. Prin urmare, recomand plimbările prin parcuri sau păduri, uleiurile fiind foarte scumpe și nu atât de folositoare ca o îmbăiere în lumea minunată a naturii.
Această îmbăiere, după 3 zile (sau mai multe în cazul parcurilor) de ieșit în pădure/parcuri unde copiii s-au distrat, s-au murdărit, au descoperit, au pus întrebări, au alergat, colorat, colaborat cu alți copii, au căzut și au avut atenția părinților de calitate, cortexul prefrontal se relaxează, se resetează și astfel acești mici exploratori încep să rezolve cognitiv probleme mai complicate.
Natura este un mediu în care copiii pot dezvolta empatie, comunicare și creativitate. Un alt efect magnific pe care natura o are asupra indivizilor, este apariția unor schimbări asupra persoanelor adulte care nu au copilărit la țară. Aceștia devin mai fericiți, mai relaxați și mai deștepți, gratis!
În prezent, se practică în foarte multe țări terapii alternative care folosesc ca instrumente vindecătoare puterea naturii. Datorită acestor centre care se regăsesc în toată lumea, s-au făcut numeroase cercetări, studii, controale medicale, psihiatrice și psihologice care vă încurajează prin rezultatele lor uimitoare să ieșiți în natură, să respirați aer curat, să îmbrățișați copaci, să citiți la umbra lor, să alergați, să deveniți una cu natura. Fie că alegeți o ieșire în parc zilnică sau faceți loc în programul aglomerat ieșirilor la munte, sau chiar alegerea vacanțelor la munte în locul vizitării unui oraș, crește calitatea vieții adultului cât și a copilului.
Contează unde te plimbi!
Cu drag,
Psiholog Stanciu Ștefania Cătălina
Bibliografie
- What is Japanese “forest bathing” and how can it improve your health
- Pay Attention: How „forest bathing” clears the mind and body
- Science of „forest bathing”: fewer maladies, more well-being?
- Prescribing Nature for Health | Nooshin Razani | TEDxNashville
- Terapia cu ajutorul energiei copacilor
- Beneficiile aerului curat: Ionii negativi – „vitaminele” din aer