22 nov. Somnul și performanța cognitivă a individului
Somnul poate fi definit ca o stare reversibilă a organismului, în care se observă o scădere până la dispariție a reacțiilor adaptative superioare, a relațiilor și reacțiilor senzotio-motorii cu și față de mediul înconjurător.
Este o condiție de bază a vieții, un fenomen fundamental pozitiv care reîmprospătează organismul, relaxează și previne epuizarea. Freud spunea că pe lângă funcția biologică, el are și o funcție psihologică care se concretizează prin stingerea interesului pentru lumea externă.
Ne putem da seama de funcția lui vitală, observând ce se întâmplă atunci când apare privarea de somn. Lipsa somnului pe o perioadă de câteva zile acționează ca o suprasolicitare, epuizând rezervele funcționale ale organismului. Apoi, apar modificări ale tabloului psiho-comportamental al omului caracterizate prin confuzie, dezorientare, iritabilitate, in cazuri extreme moartea.
Cercetătorii din cadrul Universității Western, Brain and Mind Institute din Canada conduc în prezent cel mai mare studiu științific pe tema somnului.
Această cercetare a început în iunie 2017, iar în câteva zile mai mult de 40, 000 de oameni din toată lumea au completat online chestionarele. Ele cuprind întrebări legate de obiceiurile oamenilor, unde locuiesc, ce medicamente iau în prezent, ce vârstă au, ce educație au primit, dar și teste cognitive.
Rezultatele preliminare ale acestui studiu au fost publicate în luna octombrie 2018, bazându-se pe investigarea a 10, 000 de oameni și arată că:
Oamenii care dorm în medie 7-8 ore pe noapte, au o activitate și o performanță cognitivă mai bună decât cei care dorm mai multe sau mai puține ore pe zi.
Sub 7 ore de somn
În prezent, aproximativ jumătate din persoanele care au participat la acest studiu au comunicat că dorm mai puțin de 6.3 ore pe noapte. La testele cognitive, persoanele care au declarat că dorm patru sau mai puține ore pe noapte au avut o performanță cognitivă care arată o îmbătrânire de aproximativ 9 ani. Studiul arată că cele mai afectate abilități sunt raționamentul și abilitățile conversaționale. În timp ce memoria de scurtă durată nu pare afectată.
7- 8 ore de somn
Această descoperire de 7-8 ore pe noapte este recomandată pentru toți oamenii, indiferent de vârsta acestora. Se recomandă cu precădere adulților, descoperindu-se că aceștia sunt cei care neglijează cel mai mult somnul.
9 sau mai multe ore de somn
Alte studii recente, sugerează că există o legătură între somnul prelungit și riscul apariției demenței.
Studiul a fost unul observațional, condus de Dr. Sudha Seshadri-profesor de neurologie la Universitatea Boston University School of Medicine (BUSM) și a fost publicat în jurnalul Neurology.
Echipa de cercetători au analizat datele obținute în urma unui alt studiu Framingham Heart Study (FHS) din 1948 al cărui obiectiv era să identifice factorii care duc la apariția bolilor cardiovasculare. Acest studiu a avut 5,209 de participanți, bărbați și femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 62 de ani. Fiind un studiu longitudinal, acesta s-a desfășurat pe o perioadă de 10 ani.
Au descoperit că un pattern de 9 sau mai multe ore de somn pe zi, a crescut de 2 ori riscul apariției demenței în 10 ani, față de cei care au dormit mai puțin de 9 ore în fiecare noapte în această perioadă.
O altă observație a fost corelația pozitivă între educație și scăderea riscului de apariție a demenței. Participanții fără facultate au fost mai predispuși la a avea un pattern de dormit de 9 sau mai multe ore în fiecare noapte ceea ce a crescut de 6 ori riscul de apariție a demenței în 10 ani.
Au mai observat la persoanele cu pattern prelungit, un volum al creierului mai mic.
Specialiștii afirmă că rezultatele acestui studiu nu au stabilit o relație de cauzalitate între cele două deoarece este un studiu observațional și sunt de părerea că somnul prelungit este mai mult un simptom al schimbărilor neurologice care vin odată cu demența și nu o cauză.
Însă, întotdeauna este bine să prevenim.
Acest articol promovează un pattern regulat de somn care să se încadreze în intervalul de 7-8 ore pe noapte de câte ori este posibil. Pe termen scurt, neîncadrarea în acest interval afectează abilitățile conversaționale, raționamentul, performanța cognitivă scăzută, îmbătrânită cu 9 ani la diferite activități, apare suprasolicitarea și epuizarea organismului și posibil un risc crescut de demență.
Pentru o viață sănătoasă fizică și mentală, se recomandă să dormiți 7-8 ore pe zi.
Cu drag,
Psiholog Stanciu Ștefania Cătălina
Bibliografie
- University of Western Ontario. (2018, October 9). World’s largest sleep study shows too much shut-eye can be bad for your brain. ScienceDaily. Retrieved November 21, 2018 from www.sciencedaily.com/
- https://www.medicalnewstoday.com/