Rolul familiei, colegilor și profesorilor în combaterea bullying-ului

Cercetătorii spun că putem recunoaște bullyingul observând patru elemente esențiale:

Sunt acele comportamente intenționate, agresive și negative care se tot repetă și apar în relațiile în care există un dezechilibru de putere.

North Carolina State University and the University of South Carolina au publicat în data de 12 noiembrie 2018 un studiu care încearcă să surprindă în ce fel relațiile cu familia, colegii și profesorii influențează decizia individului de a-și păstra rolul de spectator sau de a interveni atunci când este martorul unei altercații violente.

Acest studiu este motivat de cercetările care au demonstrat că intervențiile de la egal la egal sunt foarte eficiente în ceea ce privește stoparea agresiunii și prevenirea viitoarelor comportamente agresive. Însă, aceste intervenții sunt rare. Astfel, obiectivul acestei lucrări a fost acela de a determina dacă factorii de familie, colegii și profesorii pot influența pozitiv copiii să intervină atunci când văd agresiune. Și cum anume.

Au participat 450 elevi elevi de clasa a șasea și 446 de clasa a noua. Au fost colectate date despre relațiile lor cu familia, colegii și profesorii. Participanților li s-au dat și șase scenarii, fiecare dintre acestea abordând un act specific agresiv: agresiunea fizică; cyberbullying; excluderea socială sau respingerea de către un grup; violența partenerului intim; agresiunea socială, cum ar fi tachinarea sau bârfa medievală și excluderea de către un fost prieten. Pentru fiecare scenariu, elevii au fost rugați să evalueze actul agresiv pe o scară de șase puncte, de la „într-adevăr nu este OK” (1) la „într-adevăr OK” (6). Elevii au folosit aceeași scală pentru a judeca acceptabilitatea intervenției. Apoi, au fost rugați să estimeze probabilitatea de a se angaja în șase răspunsuri diferite, de la abordarea bătăușului direct la ignorare. În final, participanții la studiu au fost întrebați cum ar fi bine ca o victimă să se răzbune împotriva bătăușului și dacă ar fi bine să intervină pentru a împiedica acest comportament.

Rezultatele au fost următoarele:

1. Familia este foarte importantă!

– copiii care au raportat relații bune cu familia consideră comportamentele agresive ca fiind inacceptabile și au o probabilitate mai mare de a adopta comportamente de intervenție atunci când sunt martorii bullying-ului.

2. Relațiile cu colegii și profesorii sunt importante!

– elevii care au avut relații bune cu profesorii au fost mai predispuși să intervină în mod activ.

–  elevii care au afirmat că s-au simțit excluși sau au avut sentimentul că au fost tratați în mod incorect de către colegi sau profesori, precum și cei care s-au simțit discriminați de către aceștia, dar mai ales de profesori, sunt mai predispuși să nu intrevină și să plece.

3. Vârsta

– elevii de clasa a șasea aveau mai multe șanse ca elevii de clasa a noua să găsească comportamente agresive inacceptabile și să intervină. Cercetătorii spun că acest lucru sugerează că este important să menținem eforturile anti-agresiunii și în liceu.

Studiul evidențiază valoarea mediilor școlare pozitive, a profesorilor buni și importanța sprijinului familial atunci când vine vorba de abordarea agresiunii.



În România

Asociația Părinților Isteți și Itsy Bitsy FM au depus în mai 2018 în Parlament iniţiative legislative care vizează reglementarea bullying-ului, ca violenţă psihologică.

Pe data de 4 decembrie 2018 Legea Educației a fost modificată și definește bullyingul o acțiune sau o serie de acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, care are drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale.

Tot această lege prevede posibilitatea ca cei implicați în acțiuni de bullying, atât agresorii, cât și victimele, să beneficieze de asistență și evaluare psihologică.

În prezent

Legea interzice bullying-ul, însă el are la bază agresivitatea. Agresivitatea reprezintă o caracteristică a întregii materii vii, iar rolul cel mai important al acesteia este de a asigura dezvoltarea și continuarea existenței și evoluției. Ea este prezentă în noi și este responsabilitatea noastră să o educăm și să canalizăm această energie spre comportamente nedistructive, ci adaptative.

Nu agresivitatea umană pune în pericol societatea, ci reprimarea ei la nivel individual. Nu pedeapsa și interzicerea îi poate face pe copii să înțeleagă agresivitatea.

Deși sunt omise adesea aspectele pozitive ale agresivității, unii autori precum Perls (2008) consideră că are un rol vital în existența și dezvoltarea omului, fiind un mecanism principal prin care se realizează adaptarea la mediu. Mai exact, ea declanșează, direcționează și energizează comportamentul individului spre apărarea propiei persoane, a imaginii de sine, spre satisfacerea nevoilor, reducerea frustrărilor și depășirea obstacolelor.

Prin urmare, cheia combaterii bullyngului este reprezentată de o colaborare eficientă între părinți și profesori în ceea ce privește agresivitatea copiilor prin oferirea unor modele pozitive de comportament, învățarea copiilor despre rolul acesteia în viața fiecărui individ, încurajarea exprimării acesteia adecvat, găsirea de soluții alternative.

Cu drag,
Psiholog Stanciu Ștefania Cătălina

Bibliografie

  • Kelly Lynn Mulvey, Seçil Gönültaş, Eric Goff, Greysi Irdam, Ryan Carlson, Christine DiStefano, Matthew J. Irvin. School and Family Factors Predicting Adolescent Cognition Regarding Bystander Intervention in Response to Bullying and Victim Retaliation. Journal of Youth and Adolescence, 2018; DOI: 10.1007/s10964-018-0941-3
Nu există comentarii

Adaugă comentariu