Izolarea socială

Cercetătorii de la Universitatea Surrey și Universitatea Brunel din Londra au investigat legătura dintre izolarea socială și sănătate.

Dr. Kimberley Smith, lector în psihologia sănătății de la Universitatea din Surrey, a declarat: „S-a dovedit că singurătatea și izolarea socială reprezintă un factor de risc pentru sănătate.”

Analizând 30 de studii anterioare în acest domeniu, au descoperit că izolarea socială și singurătatea poate fi legată de o inflamație crescută în organism.

În mod normal, inflamarea este modalitatea organismului de a semnaliza sistemul imunitar pentru a vindeca și repara țesutul deteriorat, precum și pentru a se apăra de virusuri și bacterii.

Însă, izolare socială, starea obiectivă de a fi izolată de alte persoane, a fost asociată cu prezența proteinei C-reactive, o substanță proteică eliberată în fluxul sanguin în câteva ore de la o vătămare tisulară și creșterea nivelului de fibrinogen glicoprotein, care este transformat în cheaguri de sânge pe bază de fibrină.



Această inflamație poate începe, în cele din urmă, să dăuneze celulelor, țesuturilor și organelor sănătoase și poate duce la un risc crescut de a dezvolta boli netransmisibile, cum ar fi bolile cardiovasculare.

Luate în combinație cu cunoștințele anterioare, cercetătorii propun că este probabil ca singurătatea să modifice modul în care sistemul inflamator reacționează la stres decât să afecteze direct răspunsul inflamator.

Interesant, cercetătorii au identificat, de asemenea, că legătura dintre izolarea socială și inflamația fizică a fost mai probabil observată la bărbați decât la femei, deoarece bărbații și femeile ar putea răspunde diferit la stresurile sociale. 

Aveți grijă de sănătatea dumnevoastră fizică, psihică și spirituală în această perioadă de izolare pentru a combate cât mai eficient stresul și a evita organismul să se inflameze!

Bibliografie

Nu există comentarii

Adaugă comentariu