Sănătatea băieților și a bărbaților

În ultimele luni de zile se vorbește foarte mult despre prevenție. Pe lângă prevenția de Covid-19, am vorbit în articolele recente despre prevenție în ceea ce privește sănătatea fizică, psihică și spirituală a individului. Am acordat mai multă atenție asupra acestor aspecte deoarece sunt foarte mulți factori ce țin de prevenția Covid-19, însă dacă nu suntem foarte bine informați toate aceste măsuri de prevenție ne pot face foarte mult rău.

În acest articol am vrea să ne îndreptăm mai mult asupra sănătății băieților și a bărbaților deoarece, s-a observat în timp că speranța de viață a bărbaților este mai scurtă decât cea a femeilor cu aproximativ 5 până la 7 ani.

Pe baza acestor observații, au fost efectuate de-a lungul timpului mai multe studii și cercetări pentru a identifica ce anume influențează aceste rezultate, precum și modalități de îmbunătățire a speranței de viață.

Aceste cercetări au scos la suprafață că:

  1.  Implicarea în comportamente sănătoase joacă un rol important în morbiditatea și mortalitatea bărbaților. Atunci când vorbim despre comportamente de protecție a sănătății, ne referim la tratamente preventive, practici de îngrijire de sine, căutarea ajutorului psihologic atunci când este nevoie, purtarea centurii de siguranță, controale anuale, etc. Se pare că, nivelul de implicare în comportamentele de sănătate poate varia și în funcție de rasă și etnie, vârstă, statut socio-economic, orientarea sexuală, educația și starea socio-economică și starea civilă. Cu toate astea, întrebarea este, ce anume îi împiedică pe bărbați să adopte aceste comportamente sănătoase? O altă întrebare la fel de importantă, de ce fetele și femeile acordă o atenție mai mare decât bărbații?

Cercetările mai recente extind aceste abordări examinând, de asemenea, modul în care gândurile, atitudinile și comportamentele bărbaților influențează aceste atitudini și comportamente legate de sănătate. Astfel,

  1. S-a identificat că riscurile de sănătate și comportamentele de protecție sunt influențate și de modul în care individul interiorizează și aprobă construcțiile tradiționale de masculinitate.

În acest context, interiorizarea și aprobarea construcțiilor tradiționale de masculinitate au consecințe importante asupra implicării bărbaților în comportamente de risc și de protecție pentru sănătate, deoarece acestea sunt conforme cu percepțiile despre comportamentul normativ al altor bărbați. Aceste comportamente devin învățate și socializate de la început și devin consolidate în perioada adolescenței și la vârsta adultă.

Părinții au partea lor de contribuție în cultivarea diferențelor sociale și emoționale dintre băieți și fete.

Acest lucru se întâmplă deoarece părinții continuă să își încadreze copiii în stereotipuri (băieții și fetele diferă puțin la naștere) chiar de dinainte ca ei să se nască. Vestea bună este că, astăzi se fac mai puține diferențe între fetițe și băieți decât în urmă cu o generație.Cu toate astea, concluziile sunt următoarele:

Masculinitatea poate fi periculoasă pentru sănătatea băieților și bărbaților. Ea poate funcționa atât pentru a constrânge, cât și pentru a facilita comportamentele de sănătate în rândul bărbaților.

Bărbații care se angajează în comportamente de protecție a sănătății (de exemplu, tratamentul preventiv, practicile de îngrijire de sine și căutarea ajutorului psihologic) sunt caracterizați de obicei ca fiind „feminini”, „slabi” sau „gay”, ceea ce duce la paradoxul obținerii masculinității cu costul calității vieții, sănătății și stării de bine a bărbaților.

Bărbații care sprijină normele tradiționale de gen masculin (control emoțional, agresivitate, competiție, asumare a riscurilor, încrederea în sine, frica și conștiinciozitatea, etc).

– se implică mai puțin în comportamente de protecție a sănătății, cum ar fi, utilizarea regulată a centurii de siguranță, examene fizice anuale, căutarea ajutorului psihologic, consumul de fructe și legume, exerciții fizice, nu se angajează în lupte, nu utilizează substanțe.

– controlul emoțional și câștigul ii angajează pe bărbați în adoptarea mai multor riscuri pentru sănătate și mai puține comportamente de protecție a sănătății. Băieții mari și bărbații nu plâng! Însă, studiile arată că aceștia simt aceleași emoții ca fetele, dar sunt învățați rapid să nu le arate. Astfel, bărbații afișează mai puține expresii faciale, plâng mai puțin și, în general, își ascund sentimentele mai mult decât femeile. Interiorizarea acestor emoții, duc la creșterea ritmului cardiac și a presiunii arteriale.

– încrederea în sine poate afecta în mod negativ comportamentele de sănătate, precum și indirect, atunci când au în vedere modul în care acestea funcționează în raport cu minimizarea simptomelor, neîncrederea medicului, preocupările legate de confidențialitate și întârzierile în căutarea tratamentului după ce se confruntă cu simptome de boală sau vătămare.

Cercetările sugerează că normele tradiționale masculine acționează ca bariere pentru implicarea bărbaților în îngrijirea de sine preventivă, apărând ca minimizarea problemelor, neîncrederea furnizorilor de servicii medicale și confidențialitate și întârzieri mai mari în căutarea tratamentului după accidentare sau simptome.

Aceste studii oferă un exemplu despre modul în care viitorii cercetători ar putea aborda înțelegerea acestor asociații și clarificarea normelor specifice asociate cu masculinitatea, care pot fi dăunătoare sau benefice pentru sănătatea și bunăstarea bărbaților.

Mai mult decât atât, acest articol se adresează băieților și bărbaților pentru a înțelege mai bine pericolul la care se expun în mod inconștient. Dar în același timp, se adresează mămicilor, surorilor, taților, soțiilor, precum și fetelor care au un partener la care țin. Este foarte important să fim foarte atenți și să îi ajutăm pe aceștia să conștientizeze ce nevoi au pentru o viață echilibrată și sănătoasă.

Cu drag,

Stanciu Ștefania Cătălina

BIBLIOGRAFIE

Nu există comentarii

Adaugă comentariu