Cuplul este definit de către Andre Ruffiot ca fiind un grup format din două ființe umane având la bază dragostea, iar aceștia creează ceva nou împreună care nu exista anterior.
Consilierea și psihoterapia de cuplu se centrează pe surprinderea patternurilor și mecanismelor psihologice implicate în construcția și funcționarea relațiilor de cuplu și de familie, cum ar fi:
- motivația conștientă și inconștientă care îi aduce împreună pe cei doi parteneri într-o relație de cuplu
- rolurile partenerilor în relația de cuplu
- sentimentele, emoțiile și comportamentele pe care le aduce fiecare partener în cuplu
- identificarea disfuncțiilor de cuplu
Terapeutul reprezintă persoana care poate ajuta un cuplu să depășească impasul existențial, oferindu-le o persepectivă neutră, obiectivă, competentă a situației în care se află. Acesta stimulează și catalizează descoperirea de către parteneri a unor alternative reale de rezolvare a problemelor parteneriale și familiale, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia, fără a le impune, lăsându-i pe aceștia să pună în practică comportamentul considerat a fi cel mai eficient. Terapeutul îi poate determina să conștientizeze propriile defecte și vulnerabilități, să se cunoască mai bine, să înțeleagă ce se află în spatele atitudinilor pe care alții le adoptă față de ei, cum să se poată detașa de anumite probleme și, implicit, cum le pot evita.